Ανακοινώσεις
Διατροφή και κορονοϊός
Μία πολύ πρόσφατη ανασκόπηση βιβλιογραφίας (Μάιος 2020) που δημοσιεύθηκε στο pubmed, διαπραγματεύεται την ποιότητα της διατροφής και την ικανότητα της ανοσοαπόκρισης του οργανισμού σε μία μόλυνση, όπως είναι αυτή του κορονοϊού. Οι ερευνητές καταλήγουν, ότι η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες, με συνέπεια την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος κατά του κορονοϊού. Πιο συγκεκριμένα:
Η επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών είναι σημαντική για τη βέλτιστη παραγωγή αντισωμάτων, που αποτελούν την άμυνα του οργανισμού έναντι παθογόνων μικροοργανισμών.
Η ανεπαρκής πρόσληψη βιταμίνης Α και ψευδαργύρου, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης. Συνεπώς, χρειάζεται επάρκεια των δύο αυτών συστατικών, είτε μέσω διατροφής, είτε μέσω συμπληρώματος.
Η κακή διατροφή, που συνοδεύεται με χαμηλή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, οδηγεί συνήθως σε φλεγμονή και οξειδωτικό στρες, κάτι που επηρεάζει αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Ως εκ τούτου, είναι σημαντική η επαρκή πρόσληψη βιτανίνης C και E καθώς και καροτενοειδών και πολυφαινολών, που έχουν αντιοξειδωτική δράση.
Τέλος, η βιταμίνη D φαίνεται ότι μπορεί να επηρεάσει την ιογενή κυτταρική λοίμωξη.
Συνοψίζοντας, η επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών, βιταμινών A, C, E, D και θρεπτικών συστατικών όπως είναι ο ψευδάργυρος, οι πολυφαινόλες και τα καροτενοιειδή, φαίνεται ότι λειτουργούν ευεργετικά έναντι της μόλυνσης από κορονοϊό. Ακολούθως αναφέρονται οι πηγές των παραπάνω θρεπτικών συστατικών
Πηγές βιταμίνης D: λιπαρά ψάρια, συκώτι, αυγό, μαργαρίνη και εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως δημητριακά.
Πηγές βιταμίνης A: συκώτι, αυγό, σαρδέλες σολομός, γαλακτοκομικά.
Πηγές βιταμίνης C: εσπεριδοειδή, πιπεριά, λάχανο, ντομάτα, κουνουπίδι, μπρόκολο, ακτινίδιο, φράουλα, ροδάκινο.
Πηγές βιταμίνης Ε: ελαιόλαδο, φύτρο δημητριακών, αβοκάντο, γαρίδες, ξηροί καρποί.
Πηγές ψευδαργύρου: μαλάκια, κρέας, σύκα, μανιτάρια, ξηροί καρποί, φύτρο δημητριακών.
Πηγές καροτενοειδών: καρότα, βερίκοκα, ντομάτα, σπανάκι, πεπόνι, ροδάκινο
Πηγές Πολυφαινολών: καφές, τσάι, κόκκινο κρασί, ελαιόλαδο, κακάο, μούρα, σταφύλι, κεράσι, φράουλες, κρεμμύδι, κόκκινο λάχανο, μπρόκολο, βρώμη, δημητριακά, ρύζι.