Ανακοινώσεις
Συστάσεις Εγκύου
Η διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παίζει καθοριστικό ρόλο, τόσο για την εγκυμονούσα, όσο και για το έμβρυο. Θα πρέπει να προσφέρει επαρκή ενεργειακή πρόσληψη καθώς και να περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων για να εφοδιάζει τη μητέρα και το έμβρυο με όλα τα θρεπτικά συστατικά. Ακολούθως, αναφέρονται γενικές οδηγίες για τις μερίδες που πρέπει να καταναλώνει η έγκυος. Θα πρέπει να τονιστεί ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης χρήζει ιδιαίτερης προσοχής η κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης και η αυξημένη πρόσληψη βιταμίνης Α.
ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΗΣΙΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΟ
ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ |
ΜΕΡΙΔΕΣ |
ΜΕΓΕΘΟΣ ΜΕΡΙΔΑΣ |
Ψωμιού και Δημητριακών |
6-11 |
1 φέτα ψωμί ½ κούπα δημητριακά ½ κούπα ρύζι ½ κούπα μακαρόνια 3-4 κρακεράκια ½ κουλούρι Θεσσαλονίκης 1 Digestive |
Φρούτων |
2-4 |
1 μέτριο φρούτο ½ κούπα χυμός φρούτων |
Λαχανικών |
3-5 |
1 κούπα ωμά λαχανικά ½ κούπα βραστά λαχανικά |
Γάλακτος |
2-3 |
1 κούπα γάλα 1 κεσεδάκι γιαούρτι 30 γρ τυρί |
Κρέατος |
6 |
30 γρ μαγειρεμένο κρέας, πουλερικά, ψάρια ½ κούπα μαγειρεμένα όσπρια 1 αυγό 1 φέτα γαλοπούλα |
Λοιπά Τρόφιμα (βούτυρο, μαργαρίνη, λάδι, γλυκά) |
Κατανάλωση με μέτρο |
|
Σε περιπτώσεις, όπου η έγκυος αντιμετωπίζει ναυτία ή εμετούς θα πρέπει να ακολουθήσει τις παρακάτω οδηγίες
- Μικρά και συχνά γεύματα
- Σχετικά στεγνά γεύματα
- Αποφυγή φαγητών με έντονη οσμή
- Αποφυγή κατανάλωσης υγρών (νερό, καφές, γάλα) κατά τη διάρκεια της ναυτίας