Ανακοινώσεις
Διατροφή και οστεοπόρωση
Η χαμηλή οστική πυκνότητα και η εμφάνιση οστεοπόρωσης οφείλεται σε κληρονομικούς, διατροφικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες (κυρίως φυσική δραστηριότητα).
Μέσω της διατροφής ο ενήλικας θα πρέπει να προσλαμβάνει τρεις με τέσσερις μερίδες γαλακτοκομικών ημερησίως. Η κάθε μερίδα αντιστοιχεί σε ένα ποτήρι γάλα ή ένα κεσεδάκι γιαούρτι ή 30 γραμμάρια τυρί, με τα κίτρινα τυριά κατά κανόνα να έχουν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ασβεστίου ανά μερίδα, συγκριτικά με τα λευκά τυριά.
Σε περίπτωση που το άτομο έχει χοληστερόλη ή κάποια άλλη πάθηση που απαιτεί μειωμένη πρόσληψη διαιτητικών λιπαρών, τότε η επιλογή των γαλακτοκομικών θα πρέπει να είναι χαμηλή σε λιπαρά, όπως γάλα ή γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά, ανθότυρο, κατίκι.
Συνεπώς, η αντιμετώπιση και η πρόληψη της οστεοπόρωσης επιτυγχάνεται μέσω σωστής διατροφής και άσκησης.