Ανακοινώσεις
Διατροφή και υπέρταση
Ως υπέρταση ορίζεται η αυξημένη αρτηριακή πίεση, συγκριτικά με τα φυσιολογικά όρια, όπως αυτά καθορίζονται από τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες. Πιο συγκεκριμένα, τιμές μεγαλύτερες των 140 mmHg και 90 mmHg για τη διαστολική (μεγάλη) και τη συστολική (μικρή) πίεση αντίστοιχα, θεωρούνται παθολογικές. Οι μετρήσεις πρέπει να είναι σταθερά και επαναλαμβανόμενα πάνω από αυτές τις τιμές, για να μιλάμε για υπέρταση. Η αντιμετώπιση μπορεί να γίνει μέσω της διατροφής ή της άσκησης ή της φαρμακευτικής αγωγής ή του συνδυασμού των παραπάνω. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων που πάσχουν από υπέρταση, απλά παίρνουν ένα χάπι και δεν αλλάζουν καθόλου τον τρόπο ζωής τους. Έτσι ρυθμίζουν μεν την πίεση τους πρόσκαιρα, όμως σε λίγο καιρό δεν θα τους καλύπτει η θεραπεία και θα πρέπει να αλλάξουν τις δόσεις ή και το σχήμα της αγωγής, που λαμβάνουν. Εμένα προσωπικά τις απαντήσεις για την υπέρταση και γενικότερα για τα καρδιαγγειακά νοσήματα μου τις έδωσε ένας φίλος, που τυγχάνει να είναι Διευθυντής Αγγειοχειρουργός. Ένας άνθρωπος, που βλέπει κάθε μέρα αρτηρίες, φλέβες και καρωτίδες. Στους ασθενείς του έλεγε, πιο σημαντική είναι η διατροφή και η άσκηση, και μετά η φαρμακευτική αγωγή. Ενώ τα ήξερα όλα αυτά και τα έλεγα και εγώ, μετά τις κουβέντες μας, τα πιστεύω. Πιο σημαντικό να το πιστεύεις εμπειρικά, από το να το ξέρεις απλά, ως σκέτη γνώση. Συνεπώς, στο κομμάτι το διατροφικό, που είναι η κύρια αρμοδιότητά μας, μπορούμε να βοηθήσουμε ανθρώπους με ζητήματα υπέρτασης. Αυτός είναι και ο λόγος, που ασχοληθήκαμε με το συγκεκριμένο ζήτημα. Για να δώσουμε, έστω κάποιες συμβουλές, κάποιες οδηγίες, που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής, και θα αυξήσουν το προσδόκιμο επιβίωσης αυτών των ανθρώπων. Ας γίνουμε πιο πρακτικοί: τα άτομα που πάσχουν από υπέρταση, καλό θα είναι να διατηρούν ένα φυσιολογικό και σταθερό βάρος. Είναι χρήσιμο να περιορίσουν τα έλαια και τα λιπαρά τρόφιμο, το αλάτι και το αλκοόλ. Είναι σημαντικό να έχουν ποικιλία στη διατροφή τους, να τρώνε τρόφιμα ολικής άλεσης, να καταναλώνουν καθημερινά αρκετές μερίδες φρούτων και λαχανικών, να τρώνε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα όσπρια και δυο φορές την εβδομάδα ψάρι και να επιλέγουν άπαχα κρέατα, όπως πουλερικά. Επιπλέον, φαίνεται ότι κάποια τρόφιμα λειτουργούν ευεργετικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Πιο συγκεκριμένα: τα εσπεριδοειδή, τα φασόλια, οι φακές, τα λιπαρά ψάρια, όπως οι σαρδέλες, τα μούρα, τα καρότα, το σέλινο, οι τομάτες, το μπρόκολο, το γιαούρτι, τα παντζάρια και το σπανάκι, φαίνεται από τις έρευνες ότι βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.