Announcements
Οδηγίες για άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση αποτελεί μία πάθηση με μεγάλη συχνότητα εμφάνισης στον πληθυσμό. Τα άτομα που πάσχουν εμφανίζουν κάποια συμπτώματα, όπως αίσθημα καύσου στην περιοχή του οισοφάγου, αίσθημα δυσφορίας και επιστροφή γαστρικού περιεχομένου στο στόμα. Τα συμπτώματα αυτά παρουσιάζονται κυρίως μισή με μία ώρα μετά το φαγητό και γίνονται πιο έντονα αν το άτομο κατακλιθεί ή ασκηθεί. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση εμφανίζεται, λόγω της χαλάρωσης του κάτω οισοφαγικού σφιγκτήρα και η διάγνωσή της πραγματοποιείται με τη μέθοδο της γαστροσκόπησης. Αν τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα, τότε το άτομο χρειάζεται και φαρμακευτική αγωγή. Εν συνεχεία, ακολουθούν κάποιες οδηγίες για τα άτομα που πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
-
Αποφεύγετε να κοιμάστε σε εντελώς οριζόντια θέση. Κατά την κατάκλιση ανασηκώστε το πάνω μέρος του σώματος (π.χ. με μαξιλάρια κάτω από την πλάτη) ή ανασηκώστε το πάνω μέρος του κρεβατιού με τάκους κατά 15-20 εκατοστά.
-
Αποφεύγετε την κατάκλιση μετά το γεύμα γιατί έτσι παλινδρομεί πιο εύκολα το γαστρικό περιεχόμενο προς τον οισοφάγο. Ένας σύντομός περίπατος είναι η καλύτερη λύση. Μην ξαπλώνετε πριν περάσουν 2-3 ώρες από το τελευταίο γεύμα και μην κάθεστε σε βαριές πολυθρόνες.
-
Απώλεια βάρους γιατί αυξάνεται η πίεση στο στομάχι, που προάγει την παλινδρόμηση.
-
Αποφεύγετε τα στενά ρούχα, τις σφικτές ζώνες, να σηκώνετε βάρη, τις ασκήσεις κοιλιακών και το σκύψιμο για να μην πιέζετε το στομάχι σας.
-
Μετά το βραδινό δείπνο πηγαίνετε για ύπνο αφού έχουν περάσει 2-3 ώρες.
-
Διακόψτε το κάπνισμα.
-
Τρώτε μικρά, ελαφριά και συχνά γεύματα.
-
Αποφύγετε μεγάλες ποσότητες φαγητού σε ένα γεύμα.
-
Kαταναλώστε τις τροφές αργά, αφού πρώτα τις έχετε μασήσει πολύ καλά.
-
Αποφύγετε ή περιορίστε τρόφιμα τα οποία ερεθίζουν τον οισοφάγο ή αυξάνουν την έκκριση γαστρικού οξέος. Τέτοια τρόφιμα είναι: Λιπαρά γεύματα (κρέας μικρών ζώων, ζαμπόν, μπέικον, αλλαντικά, κονσέρβες, λιπαρά ψάρια, λιπαρές σάλτσες π.χ. μαγιονέζα, λιπαρά τυριά, τηγανητό βούτυρο, λάδι ή μαργαρίνη), τα τηγανητά, η σοκολάτα, ο καφές, η μέντα, τα μπαχαρικά, τα αλκοολούχα ποτά, οι όξινοι χυμοί (πορτοκάλι, λεμόνι, ντομάτα), τα αεριούχα ποτά, η σόδα, τα σιροπιαστά γλυκά (κουταλιού, ταψιού, λουκουμάδες, σαντιγί, μεγάλη ποσότητα μελιού ή μαρμελάδας), τις πίτες με φύλλο, τις σούπες και τα υγρά το βράδυ, άγουρα ή ξερά φρούτα, αγγούρι, μανιτάρια, ραπανάκια, λάχανο, κάστανο, τουρσί, ξύδι, σκόρδο, λεμόνι, πικάντικες σάλτσες, κέτσαπ, μουστάρδα, πιπέρι, πάπρικα.